Autogordels

Wanneer je in de auto zit moet je een autogordel om. Misschien vind je dit soms vervelend. Maar wist je dat als de auto ergens tegenaan rijdt en daardoor ineens stilstaat, jij nog gewoon even hard naar voren doorschiet. Hierdoor kun je dus heel hard tegen het dashboard of tegen de stoel voor je geslingerd worden. Het gebeurt zelfs dat kinderen bij een ongeluk vanaf de achterbank door de voorruit naar buiten geslingerd worden, dit kan al bij een lage snelheid gebeuren. Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat deze kinderen er meestal niet goed vanaf komen. De kans dat je een ongeval niet overleefd als je geen gordel draagt is bijna twee keer zo groot dan wanneer je deze wel draagt. Wanneer jij je autogordel niet draagt kan de politie je ook een bekeuring geven.

        

Dus maak je gordel vast voordat de auto wordt gestart en maak hem pas los als de auto helemaal stilstaat.

Wanneer je een keer met iemand mee moet rijden die zegt dat je wel even zonder gordel kan of dat je wel met z'n tweeën in één autogordel kan, doe dit dan niet. Het gaat om jouw veiligheid!

Kinderzitjes

Autogordels zijn gemaakt voor volwassenen. Omdat volwassenen meestal langer zijn als kinderen, zitten autogordels voor kinderen vaak niet lekker. Zo kan de gordel vervelend in je nek snijden. Gordels kunnen kinderen hierdoor ook minder goed beschermen. Daarom moet iedereen die jonger dan 18 jaar en kleiner dan 1.35 meter is, gebruik maken van een autostoel of zittingverhoger.

   


Het voordeel van zo'n kinderzitje of zittingverhoger is ook dat je beter door de ramen naar buiten kunt kijken.

Ook in een kinderzitje of op een zittingverhoger moet je natuurlijk een autogordel om!