Vrachtwagens

Vrachtwagens zijn lang, hoog en zwaar. Dat moeten ze wel zijn, want zij zorgen er voor dat er brood bij de bakker ligt, speelgoed bij de speelgoed winkel, televisies bij de electronicawinkel maar ook stenen op de bouwplaats. Maar dat ze zo groot en zwaar zijn, heeft ook nadelen: 

    • De chauffeur kan moeilijk zien wat er allemaal rond zijn vrachtwagen gebeurd,
    • De vrachtwagen heeft een hoop ruimte nodig wanneer hij de bocht om gaat,
    • Wanneer een vrachtwagen bij een verkeerslicht wegrijdt gaat dat langzaam en als hij moet remmen duurt het lang voordat hij stil staat.

 

Vervelend voor de chauffeur, maar ook als voetganger of fietser heb jij hier mee te maken.

De dode hoek

Doordat de vrachtwagen zo groot is kan de chauffeur dus niet alles zien wat er rond zijn vrachtwagen gebeurd. De stukken die hij niet kan zien noemen we de dode hoek. Waar deze dode hoek precies zit ligt er aan hoe de vrachtwagen op dat moment rijdt. Wanneer hij achteruit een straat in moet rijden is de dode hoek ergens anders dan wanneer hij rechtdoor rijdt. Met allemaal spiegels en camera’s wordt gezorgd dat de chauffeur zo veel mogelijk kan zien. Soms zitten er wel 7 spiegels op een vrachtauto, maar een chauffeur heeft maar 1 paar ogen en moet op een heleboel dingen tegelijk letten. Daarom is het voor onze eigen veiligheid belangrijk dat wij de chauffeur helpen:

Voldoende afstand

Blijf altijd op voldoende afstand van een vrachtwagen, zeker 3 meter! 

Loop dus niet vlak voor of achter een vrachtwagen langs en ga ook nooit naast een vrachtwagen staan.

Wanneer een vrachtwagen bij een verkeerslicht staat te wachten, blijf er dan rechts en ruim erachter wachten. Wanneer jij al bij het verkeerslicht staat en de vrachtwagen komt naast jou staan, dan heeft de chauffeur je al gezien.

Veel ruimte

Een vrachtwagen heeft veel ruimte nodig wanneer hij de bocht om gaat. Er zijn veel soorten vrachtwagens en de één heeft meer ruimte nodig dan de ander. Door op het plaatje hieronder te klikken, kom je op een pagina met plaatjes van verschillende vrachtwagens.

Heb je wel eens gezien hoe het voorste deel van een vrachtwagen, wanneer hij de bocht omgaat, heel ver van de stoep blijft en de achterwielen dan over de stoeprand heen rijden? Nog een reden om nooit naast een vrachtwagen te gaan staan wanneer hij de bocht om gaat.

 

Maar zorg ook dat de vrachtwagen voldoende ruimte heeft door niet te dicht bij het kruispunt te wachten. Wacht altijd voor de stopstreep!

 

dode hoek - rechts en ruim erachter 2   dode hoek - stopstreep

 

Gezien?

Hoe weet je nu of de chauffeur jou gezien heeft? Probeer daarvoor oogcontact met de chauffeur te maken. Dit doe je door via het raam of de spiegels te kijken of je de chauffeur in zijn ogen kunt kijken. Kun jij de chauffeur niet zien of kijk je tegen zijn achterhoofd aan, dan is de kans groot dat de chauffeur jou ook niet gezien heeft. Ga dan voor de veigheid maar op een andere plaats staan.

dode hoek - oogcontact

 

Langzaam

Vrachtwagens kunnen soms wel 19 meter lang zijn en 50 ton (50.000 kilo) wegen. Het duurt dan ook even voordat een vrachtwagen bij een verkeerslicht wegrijdt. Blijf dan toch rustig wachten en probeer niet nog even snel voor of achter een vrachtauto langs te rijden. Door het grote gewicht duurt het ook lang voordat een vrachtauto weer stilstaat.

Wil je meer weten, een filmpje zien of een spel over de dode hoek spelen? Kijk dan op de pagina met links onder het kopje 'dode hoek'

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb