Wintertips voor de auto

Op deze pagina vindt u tips over het voorbereiden van de auto voor de winter en het rijden bij sneeuw en gladheid.

   • Zorg in ieder geval dat u voor u gaat rijden, alle ruiten van de auto sneeuw en ijsvrij heeft gemaakt. Het is gevaarlijk voor u en de overige verkeersdeelnemers wanneer u geen goed zicht heeft. Daarnaast kunt u er ook een bekeuring voor krijgen. Gebruik géén heet water om de ruiten ijsvrij te maken, hierdoor kunnen ze barsten.  
   • Maak de motorkap en het dak van u auto sneeuwvrij. Anders kan deze sneeuw als u aan het rijden bent van de auto afwaaien. Dit is gevaarlijk voor verkeer dat achter u rijdt.
   • Door opspattend vuil worden voor- en achterlicht erg vies. Maak deze regelmatig schoon voor goed zicht en zichtbaarheid.
   • Houd er rekening mee dat andere verkeersdeelnemers, zeker fietsers en voetgangers, onverwachte bewegingen kunnen maken. Houd daarom meer afstand tot deze verkeersdeelnemers.
   • Vaak worden fietspaden en voetpaden later sneeuw- en ijsvrij gemaakt dan het weggedeelte voor auto's. Hierdoor kunnen fietsers en voetgangers besluiten uit te wijken naar uw weggedeelte. Houd hier rekening mee en probeer daar begrip voor op te brengen.
   • De zon staat in de winter een stuk lager boven de horizon dan in de zomer. Hierdoor kan deze u sneller verblinden waardoor u voetgangers of fietsers over het hoofd kunt zien. Zeker in de winter is een goede zonnebril geen luxe. Zorg dat u zelf gezien wordt door het voeren van verlichting.
   • In de winter zal uw reistijd vaak langer zijn. Ga daarom ruim op tijd van huis.
   • Pas uw rijstijl aan:
  1. Houd er rekening mee dat uw remweg langer is. Winterbanden zijn onder sommige omstandigheden veiliger, maar overschat dit niet. Pas uw snelheid en volgafstand aan de omstandigheden aan.
  2. Houd altijd twee handen aan het stuur en uw armen ligt gebogen. Zo kunt u alert, veilig en nauwkeurig sturen. Stel uw stuur en stoel dus zo in dat uw knieën licht gebogen zijn als u het koppelingspedaal helemaal intrapt. Als u met gestrekte armen een pols bovenop het stuur kunt leggen, staat de rugleuning goed.
  3. Kijkrichting = rijrichting. Wanneer u dreigt een object te gaan raken, of uw auto gaat slippen, kijk dan altijd naar het punt waar u wél naar toe wilt.
 • Zorg goed voor uw auto:
   1. zorg dat u een flesje slotontdooier in uw jaszak heeft zitten zodat u uw auto kunt openen wanneer de sloten bevroren zijn,
   2. smeer de deurrubbers van uw auto in (met speciale zuurvrije vaseline, siliconenspray of talkpoeder) tegen het vastvriezen,
   3. laat uw accu controleren,
   4. zorg dat uw koelsysteem en ruitensproeier voorzien zijn van antivries,
   5. zet u auto niet op de handrem, deze kan vastvriezen, maar in de eerste versnelling of de P-stand,
   6. gebruik uw ruitenwissers niet wanneer deze aan de ruit vastgevroren zitten (te voorkomen door een kurk tussen de ruit en de ruitenwisser te doen), u trekt anders de rubbers kapot,
   7. het gebruik van de electrische ramen wanneer deze vastgevroren zitten kan leiden tot schade aan de aandrijfmotor,
   8. korte ritten zijn niet goed voor uw auto omdat alles dan geen kans krijgt om goed op te warmen,
   9. ook strooizout doet uw auto geen goed. Maak uw auto regelmatig schoon.
 • In onderstaande filmpjes nog wat meer tips over het voorbereiden van uw auto voor de winter:
 •