Vervoer van leerlingen per bus

Ook wanneer de schoolexcursie met een gehuurde bus plaatsvind is het zinvol een aantal zaken van te voren te regelen. Wanneer u deze zaken in een protocol opneemt zijn ze voor iedereen terug te vinden en hoeven een aantal zaken slechts één keer uitgezocht te worden.

   • Geef bij het boeken van de bus aan waar deze moet parkeren. Houd hierbij ook rekening met de rijrichting zodat de leerlingen veilig aan de stoepkant kunnen instappen. Nog veiliger is het om bijvoorbeeld op een parkeerplaats in de buurt van de school af te spreken. Zeker wanneer er ook een hoop bagage moet worden ingeladen, want dat gebeurd juist vaak aan de andere kant (wegkant) van de bus. Regel eventueel tijdig met de gemeente of wijkagent dat de straat op het haal- en brengmoment even wordt afgesloten.
   • Geef bij het reserveren van de bus ook aan dat u een bus met gordels op alle zitplaatsen wilt. Maak met de begeleiders afspraken dat zij toezien op het dragen van de gordels.
   • Zeker wanneer leerlingen langer van huis zijn en er bagage mee moet, zullen ouders sneller met de auto naar school komen. Maak afspraken met de ouders waar ze dan het beste kunnen parkeren zodat ander (school)verkeer niet wordt gehinderd.
   • Bespreek vooraf met de leerlingen de gedragsregels in de bus. Noem hierbij zeker het verplicht dragen van de autogordel.
   • Plaats leerlingen die last hebben van wagenziekte voor in de bus. Vertel hen dat ze het beste naar buiten kunnen blijven kijken (vooral door de voorruit).
   • De busreis kan ook een leuke les zijn. Bekijk vooraf met de klas de route die jullie gaan rijden. Welke interessante punten gaan jullie allemaal passeren. Wat is het hoogste en laagste punt dat juliie passeren, door welke provincies wordt er gereden. Afstand, snelheid en benzineverbruik leveren een aantal leuke rekensommen op. Maak eventueel een quiz voor onderweg (hoeveel MacDonald's heb je gezien, welke plaatsnaam met een 'Z' erin komen we tegen, ....). Weten de leerlingen het antwoord op onderstaande vraag? 

Welke kant rijdt deze bus op?

Maak jouw eigen website met JouwWeb