Spelletjes voor op de achterbank

Hieronder vind je een aantal spelletjes die je gemakkelijk in de auto kunt spelen. Sommige spelletjes kun je alleen doen, andere kun je doen met mensen die ook in de auto zitten. Voor deze spelletjes heb je weinig of geen spullen nodig.
Wanneer je snel misselijk wordt in de auto, doe dan geen spelletjes waarbij je niet naar buiten kunt kijken. Als je leest of schrijft zul je alleen maar sneller misselijk worden 
 

   • Iemand zegt "Ik ga op reis en neem mee ...." en noemt dan een voorwerp dat hij meeneemt. De volgend zegt weer "ik ga op vakantie en neem mee" en noemt daarna het voorwerp dat net genoemd is en een voorwerp dat hij meeneemt. Dan mag de volgende weer. Zo wordt het lijstje steeds langer. Wie kan de meeste voorwerpen onthouden?
   • Iemand zegt "Ik zie ik zie, wat jij niet ziet en de kleur is....". De anderen in de auto moeten dan raden wat diegene ziet. Natuurlijk moet je wel iets kiezen dat de hele tijd gezien kan worden en niet een voorbijrijdende auto. Degene die het geraden heeft mag dan iets kiezen.
   • Geen ja en geen nee. Mensen mogen allerlei vragen aan je stellen. Wanneer je antwoord mag je geen "ja" en geen "nee" zeggen. Je kunt dit ook spelen waarbij iemand geen "uh" mag zeggen. Hoe lang houd jij het vol?
   • ABC spelletje: neem een onderwerp, bijvoorbeeld plaatsnamen, dieren, automerken. Kies van dit onderwerp eerst een woord dat met een A begint, dan één met een B, dan de C, etc. (bijvoorbeeld Aap, Beer, ....)
   • Nog een letterspelletje: neem weer een onderwerp als plaatsnamen, dierennamen, automerken. De eerste persoon noemt een naam. De tweede moet nu een naam verzinnen die begint met de laatste letter van de eerste naam, de volgende weer met de laatste letter van de tweede naam. Alle namen mogen maar één keer genoemd worden (bijvoorbeeld Giraffe, egel, luipaard, ....)
   • Een woordketting. Je kiest een woord, daarna moet de volgende een woord kiezen dat iets te maken heeft met het eerste woord. Bijvoorbeeld: auto, wiel, rond, bal, strand, zon, .... Je kunt ook iedereen steeds het hele rijtje laten herhalen voordat hij een nieuw woord mag noemen.
   • Iemand neemt een persoon, dier, beroep of iets dergelijks in gedachten. De anderen mogen om de beurt raden wat het is. Degene die het is mag alleen met ja of nee antwoorden. Als echt niemand het weet mag er een hint gegeven worden.
   • Kijk of je onderweg een lange plaatsnaam tegenkomt. Schrijf deze op en kijk hoeveel verschillende woorden je kunt maken met de letters van de plaatsnaam. Je hoeft niet steeds alle letters te gebruiken. Dit spelletje kun je ook spelen met de letters op de kentekenplaat van een voorbijrijdende auto.
   • Maak met de letters van een kentekenplaat een zin. De letters mogen niet van plaats veranderen en het moet een echte zin zijn. Bijvoorbeeld: PL-35-HT Pieter-Liep-Heel-Traag.
   • Wie ziet er als eerste een rode vrachtauto, een gele bestelauto, een ambulance?
   • Wie ziet er als eerste een auto met een 1 in het kenteken, en dan één met een 2, etc?
   • Tel alle gele auto's, caravan's, motoren, etc.
   • Kies allemaal een kleur. Wie ziet er in bijvoorbeeld 10 minuten de meeste auto's in zijn kleur rijden?
   • Wie kan als eerste alle cijfers van het kenteken van een auto bij elkaar optellen?
   • Vraag wat muntgeld aan je vader of moeder. Doe je ogen dicht en probeer te voelen welk muntje je in je hand hebt. Neem een aantal muntjes in je hand en probeer met je ogen dicht op te tellen hoeveel ze bij elkaar waard zijn.
   • Kijk heel goed rond in de auto en doe dan je ogen dicht. De anderen mogen je nu vragen stellen terwijl jij je ogen dicht hebt; "" wat is de kleur van je moeders t-shirt", "zitten er hoofdsteunen op de achterbank", "aan welke kant zit de benzinemeter op het dashboard"? Heb je alles goed onthouden?
   • Bij een hele lange reis kun je aan je ouders vragen of ze een plattegrond van de reis kunnen maken. Probeer aan de hand van de borden die je onderweg ziet bij te houden waar jullie rijden. Vraag na een tijdje aan je ouder (natuurlijk aan degene die niet rijdt) of je nog goed zit.
   • Achterbank bingo. Hieronder heb ik twee bingokaarten gemaakt. Eén met dingen die je onderweg tegen kunt komen, één met automerken. Print deze uit en neem ze mee. Wanneer je onderweg iets ziet dat op jouw bingokaart staat, zet je een kruis op je kaart. Krijg jij hem helemaal vol? Of wie heeft zijn kaart als eerste vol?

 

Automerken bingo
logo-alfaromeo
 logo-audi  logo-BMW logo-citroën 
 logo-fiat  logo-ford logo-honda  logo-kia 
logo-mazda   logo-mercedes  logo-mitsubishi logo-opel 
logo-peugeot  logo-renault  logo-skoda  logo-subaru 
 logo-suzuki logo-toyota 

logo-volkswagen

Volkswagen 

 logo-volvo

 

Achterbank bingo
bingo-gele auto 
gele auto

bingo-motor
motor 


vrachtauto met oplegger 
bingo-restaurant
restaurant 

vrachtauto zonder oplegger
bingo-routebord
 routebord
bingo-politieauto
politieauto 
bingo-praatpaal
praatpaal 
bingo-benzinepomp 
benzinepomp
bingo-rode auto
 rode auto
bingo-kentekenplaat4
 auto met een 4 in het kenteken
bingo-bord 100
bord 100
 bingo-wegenwacht
wegenwachtauto
bingo-bord snelweg
 bord autosnelwegbingo-plaatsnaamRplaatsnaam met een R

bus
 bingo-auto 4 personen
auto met 4 personen
bingo-auto hond
 hond in een auto

bingo-aanhangwagen
 aanhangwagen

bingo-parkeerplaats
 parkeerplaats

 

Ken jij nog andere leuke achterbankspelletjes? Laat het me weten via het contactformulier.

Veel plezier tijdens de rit!

 

 

Download hieronder het Vakantieboekje met spelletjes voor op de achterbank.

Je kunt kiezen voor een dubbelzijdige versie (vakantieboekje 2012) - beter voor het milieu -, of een enkelzijdige versie (vakantieboekje 2012(1)).

 

vakantieboekje2012.pdf
PDF – 3,0 MB 2043 downloads
vakantieboekje2012(1).pdf
PDF – 3,1 MB 1441 downloads

Veel plezier en een goede reis!