Bijlage 2 - Opdrachtenkaart

Hieronder vindt u de opdrachtenkaart waarmee de leerlingen zelfstand aan de slag kunnen met de kijkdoos. De kaart is voorzien van lamineerfolie zodat deze erg duurzaam is.


De antwoorden kunnen de leerlingen invullen op de kopieerbladen bij bijlage 4.

Op het antwoordenblad van bijlage 3 staan wat antwoordsuggesties welke de basis kunnen zijn om de antwoorden van de leerlingen te controleren en met de leerlingen in gesprek te raken.


Voordat je in de kijkdoos kijkt: controleer eerst even dat de lampjes bij de rode schakelaars niet branden, als ze dit wel doen druk dan even op de schakelaar naast het lampje zodat het lampje uit gaat.

 

In deze les fiets je in het donker naar huis. Door je in de kijkdoos verschillende situaties te laten zien hopen we dat je het nut van goede verlichting beter zult begrijpen.

Opdracht 1
Kijk door gat A in de kijkdoos. Je fietst nu zonder licht, schrijf op het antwoordenblad wat je ziet.

Opdracht 2
Druk, terwijl je door gat A kijkt, op de zwarte schakelaar met het cijfer 1 en houdt deze schakelaar ingedrukt. Je hebt nu je fietsverlichting aangezet. Schrijf op het antwoordenblad wat je nu ziet.

Opdracht 3
Kijk nog eens door gat A terwijl je op schakelaar 1 drukt. Als het goed is zie je een aantal voetgangers. Welke voetgangers vallen het meeste op en hoe komt dit?

Opdracht 4
Kijk door gat B in de kijkdoos. Je fietst nu weer zonder licht, schrijf op het antwoordenblad wat je ziet.

Opdracht 5
Druk, terwijl je door gat B kijkt, op de rode schakelaar met het cijfer 2. De andere verkeersdeelnemers hebben nu hun verlichting aangezet. Schrijf op het antwoordenblad wat je ziet.

Opdracht 6
Druk, terwijl je door gat B kijkt, op de zwarte schakelaar met het cijfer 3 en houdt deze schakelaar ingedrukt. Je hebt nu je fietsverlichting weer aangezet. Schrijf op het antwoordenblad wat je nu ziet.

Let ook eens op welke verkeersdeelnemer het meeste opvalt. Hoe komt dat denk je?
Doe nu de rode schakelaar met het cijfer 2 weer uit!

Opdracht 7
Kijk door gat C in de kijkdoos. Je fietst nu weer zonder licht, schrijf op het antwoordenblad wat je ziet.

Opdracht 8
Druk, terwijl je door gat C kijkt, op de rode schakelaar met het cijfer 4. De andere verkeersdeelnemers hebben nu hun verlichting weer aangezet. Schrijf op het antwoordenblad wat je ziet.

Opdracht 9
Druk, terwijl je door gat C kijkt, op de zwarte schakelaar met het cijfer 5 en houdt deze schakelaar ingedrukt. Je hebt nu je fietsverlichting weer aangezet. Schrijf op het antwoordenblad wat je nu ziet.

Let ook eens op welke fietser je het beste ziet en schrijf op hoe dat komt.
Doe nu de rode schakelaar met het cijfer 4 weer uit.

Opdracht 10
Druk nu op de rode schakelaar aan de zijkant van de kist met het cijfer 6. Hiermee heb je de straatverlichting aangezet. Kijk nog eens door de gaten A, B en C. Helpt de straatverlichting je dingen beter te zien? Zie je nu dingen die je net nog niet zag?

Zet alle schakelaars weer uit zodat de lampjes bij de schakelaars niet meer branden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb